Bolognesesaus wordt wel gezien als de enige manier om pasta goed klaar te maken. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden met een andere saus, maar dit is toch wel de meest gegeten saus.
Je kunt natuurlijk de bolognesesaus kant en klaar kopen in een pakje of in een glazen pot, maar als je deze saus een keer zelf maakt zul je proeven dat dit toch veel beter smaakt dan de kant en klare saus.
Het lijkt bovendien duurder om de saus helemaal zelf te maken, maar soms bedriegt de schijn.
Als je ziet dat er in deze saus alleen maar vers ingrediënten gaan, is de saus helemaal niet duur om zelf te maken. Het kost slechts een beetje tijd, en voor deze authentieke lekkere smaak is het de moeite meer dan waard.
Bovendien kun je deze saus bij alle soorten pasta eten, en de saus ook nog uitbreiden met bijvoorbeeld blokjes gebakken kip of spek en andere groenten.
Recept Bolognesesaus
Materialen
- Pan
Ingrediënten
- 0,5 Liter Water
- Peper en zout
- 1 Ui
- 1 Winterpeen
- 3 Stengels Bleekselderij
- 100 Gram Ontbijtspek
- 30 Gram Boter
- 400 Gram Rundergehakt
- 150 Milliliter Rode wijn
- 2 Eetlepels Tomatenpuree
- 3 Deciliter Melk
Instructies
- Het water in een pan aan de kook brengen, en het bouillonblokje toevoegen. Meet nu anderhalve deciliter bouillon af. De rest van de bouillon heb je niet nodig, maar kun je bijvoorbeeld voor een pan soep gebruiken.
- Maak de ui schoon en snipper deze. De winterpeen schoonmaken en klein snijden.Ook de bleekselderij in kleine stukjes snijden.
- Het ontbijtspek in reepjes snijden.
- Doe de boter in een koekenpan en bak daarin het gehakt rul.
- Voeg de winterpeen, de stukjes ui, de stukjes bleekselderij, en het ontbijtspek toe en laat dit 5 minuten bakken.
- Voeg de rode wijn en de bouillon toe, en breng het aan de kook. Laat de saus nu op een hoog vuur inkoken gedurende ongeveer 10 minuten.
- De tomatenpuree toevoegen en goed roeren. Eventueel op smaak brengen met wat peper en zout.
- In een pan de melk verhitten en als het warm in aan de saus toevoegen. Laat de saus nu nog 30 minuten zachtjes door pruttelen.
Notities
Wat is het budget?
Een klassiek gerecht dat uitstekend geschikt is voor de budgetbewuste kok begint met een eenvoudige mirepoix van ui, wortel en bleekselderij, zorgvuldig gesneden in brunoise. Door gebruik te maken van basisingrediënten zoals tomatenpuree, goedkope vleesdelen zoals gehakt of zelfs restjes, en gedroogde kruiden zoals oregano en tijm, kun je een rijke saus creëren die zowel smaakvol als voedzaam is. Langzaam sudderen op laag vuur zorgt ervoor dat de smaken zich verdiepen en de textuur zijdezacht wordt. Dit gerecht is bovendien veelzijdig en kan worden aangevuld met goedkope zetmelen zoals pasta, rijst of aardappelen, waardoor je met minimale kosten een flinke hoeveelheid kunt bereiden die ideaal is voor meerdere porties of om in te vriezen.
€ 7,12 voor 4 personen. Dus ongeveer € 1,78 per persoon.
Hoe ik een Bolognesesaus klaarmaak?
Het is meer dan zomaar een saus, het is een tijdrovend werkstuk dat ik met toewijding en precisie bereid. Voor mij begint het allemaal met het respect voor de ingrediënten. De basis is een zorgvuldig geselecteerde mirepoix, die bestaat uit een fijne brunoise van ui, wortel en bleekselderij. Ik zweet deze groenten zachtjes aan in een royale scheut olijfolie tot ze hun aroma beginnen vrij te geven, zonder dat ze kleur krijgen. Het toevoegen van een goed stuk pancetta, fijngehakt, is essentieel, want de combinatie van vet en vlees geeft een diepte aan de saus die onmiskenbaar is.
Het vlees moet van topkwaliteit zijn, een combinatie van rundergehakt en varkensgehakt in de juiste verhoudingen. Ik bak het op hoge temperatuur, waarbij ik nauwlettend toekijk hoe het vocht verdampt en het vlees licht karamelliseert. Dat moment, waarop de geur van gebruind vlees mijn keuken vult, is cruciaal. Ik deglaceer met een scheut droge witte wijn, laat het vocht bijna volledig inkoken en voeg vervolgens volle, rijpe tomaten toe, liefst San Marzano, die ik eerder gepeld en fijngestampt heb.
Dan begint het wachten, en wachten hoort bij het proces. De saus moet uren sudderen, op een bijna onmerkbaar pruttelend vuur. Ik voeg af en toe een scheut melk toe, een klassieke techniek die de zuurgraad van de tomaten tempert en de saus een fluweelzachte textuur geeft. Geduld is hier mijn belangrijkste ingrediënt, want pas na lange uren op het fornuis ontwikkelt de saus zijn volle smaak. Uiteindelijk proef ik en breng op smaak met een snuf zout en peper, misschien een vleugje nootmuskaat als ik in de stemming ben. Het eindresultaat is altijd de moeite waard, een rijke, complexe saus die de pasta omhult als een warme omhelzing.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".