Laat de rozijnen en de krenten geruime tijd weken in water, minimaal 2 uur. Ik zet de krenten en rozijnen zelf de avond ervoor in het water, en laat de krenten en rozijnen gedurende 12 tot 14 uur weken.
Zeef de bloem boven een grote kom, en meng een snufje zout door de bloem.
Voeg ei, gist en de melk door de bloem, en klop dit met een mixer tot een glad beslag. Klop het gedurende een aantal minuten door.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in kleine blokjes. Je kunt de appels ook raspen.
Giet de krenten en rozijnen af in een vergiet, en laat dit uitlekken.
Meng de stukjes appel, de krenten, en de rozijnen door het deeg.
Pak een schone theedoek, en doe deze over het beslag. Zet het beslag op een warme en tochtvrije plek, en laat het deeg minimaal een uur rijzen.
Verhit de olie in een frituurpan of in een gewone pan op het fornuis, tot ongeveer 180 graden.
Schep met twee lepels of met een ijslepel voldoende beslag, en doe dit voorzichtig in de hete olie. Om te zorgen dat het deeg makkelijk van de lepel gaat, hou je vooraf de lepels even in de hete olie.
Draai als dat niet vanzelf gaat, de oliebollen na een paar minuten om in de olie. Bak de oliebollen gedurende ongeveer 4 a 5 minuten. Er kunnen overigens meerdere oliebollen gelijkertijd in de olie.
Notities
Vanzelfsprekend kun je ook nog stukjes sukade door de oliebollen doen. Wil je dat, voeg dan een half bakje sukade aan het deeg toe.
Trefwoord Oliebollen
Wat is het budget?
Dit bak je meestal alleen tegen het einde van het jaar, en dan vooral omdat kopen vrij prijzig is. Het bijkomende voordeel van zelf oliebollen bakken is, dat je voor vrij de prijs lager wordt naarmate je meer oliebollen bakt. Dat komt om dat je bijvoorbeeld de olie slechts 1 keer nodig hebt. Voor 25 oliebollen ben je ongeveer het volgende kwijt. Ga je meer bakken, wordt het dus voordeliger per stuk.
€ 8,87 voor 25 stuks. Dus ongeveer € 0,36 per oliebol.
Hoe ik Oliebollen klaarmaak?
Een traditie die ik koester, vooral tijdens de jaarwisseling. Het bakken van oliebollen is voor mij een ritueel, een moment om even stil te staan en de geur van gistend deeg en warme olie door mijn keuken te laten zweven. Het begint allemaal met de ingrediënten: de juiste bloem, verse gist, lauwe melk en een snufje zout. Dat magische mengsel van smaken komt tot leven zodra het beslag begint te rijzen. Geduld is hierbij een deugd; je moet het deeg de tijd geven om te rusten, om luchtig en vol van smaak te worden. Als kok weet ik dat elk detail telt, van de temperatuur van de melk tot het kneden van het beslag. Niets wordt aan het toeval overgelaten.
Terwijl het beslag rijst, komt de voorpret. Ik voel altijd een lichte spanning: zal dit weer zo’n perfecte licht luchtige bol opleveren? Een goede oliebol is immers niet zomaar een kwestie van ingrediënten samenvoegen. Het gaat om de balans, om de kunst van het bakken. Ik verwarm de olie langzaam, houd de temperatuur nauwlettend in de gaten – precies rond de 180 graden moet die blijven. Te heet en de bollen verbranden aan de buitenkant, te koud en ze zuigen zich vol met olie. Ik neem een ijsschep om mooie gelijke bollen te maken; elke bol verdient evenveel aandacht en zorg.
Wanneer de bollen langzaam goudbruin kleuren in de olie, krijg ik altijd dat moment van voldoening. De eerste hap, nog dampend, licht knapperig van buiten, zacht en luchtig van binnen – dat is waar ik het voor doe. De rozijnen en krenten, voorgeweekt in rum of warm water, geven die extra twist aan de smaak. Soms voeg ik een vleugje kaneel toe aan het beslag voor een warm aroma. Maar bovenal geniet ik van het geheel: de geur, het geluid van de bollen die sissen in de pan, en vooral de vreugde van het delen. Want oliebollen eet je niet alleen, die deel je.
Geschreven door
Wilhelmus Hengstmengel
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".