Oostenrijkse erbsensuppe

Oostenrijkse erbsensuppe

Oostenrijkse erbsensuppe, voor diegene die geen Duits kunnen is dit een zomerse erwtensoep, is heel wat anders als de winterse soep die we in Nederland graag eten.

Met natuurlijk rookworst en spek, maar deze soep is bedoeld als voorgerecht, en is geheel vegetarisch. Dat wil niet zeggen dat de soep niet lekker is, want hier proef je de zomer. Hoewel we de soep wel maken van erwtjes uit de vriezer.

Recept Oostenrijkse erbsensuppe

De soep kun je natuurlijk ook in de winter eten.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Soep
Keuken Duits – Oostenrijks
Porties 2 Minuten
calorieën 239 kcal

Materialen

  • Pan

Ingrediënten
  

  • 300 Gram Erwten uit de vriezer
  • 1 Ui
  • 1 Teentje Knoflook
  • Olie
  • 300 Milliliter Groentebouillon
  • 2 Takjes Munt
  • Om te decoreren een beetje ongeklopte en ongezoete slagroom.

Instructies
 

  • De erwten laten ontdooien.
  • Ui schoonmaken en in blokjes snijden. Maak ook de knoflook schoon.
  • Doe wat olie in een soeppan en fruit hierin de blokjes ui, en pers het teentje knoflook boven de pan uit.
  • De ontdooide erwten erbij doe en een minuutje meebakken.
  • De groentebouillon erbij gieten en aan de kook brengen. Dan ongeveer 5 minuten laten koken.
  • Snij de munt fijn, niet de stelen, en doe dit over de soep. Hoe wat blaadjes munt over om te decoreren.
  • Dan met een staafmixer de soep pureren.
  • In kommen doen en wat slagroom in de soep gieten. Doe ter decoratie wat blaadjes munt bij de soep.

Notities

Trefwoord Oostenrijkse erbsensuppe

Budget Wat is het budget?

Deze voedzame soep is een perfect voorbeeld van hoe je met eenvoudige ingrediënten een smakelijk en vullend gerecht op tafel zet, zonder de bank te breken. Door erwten uit de vriezer te gebruiken, die zowel goedkoop als lang houdbaar zijn, vormt de soep de basis van een budgetvriendelijke maaltijd. Met een paar wortels, aardappelen, en wat ui voeg je extra smaak en textuur toe zonder dure ingrediënten nodig te hebben. De spekblokjes of een klein stukje gerookt vlees geven een hartige diepgang, maar het is de slimme keuze van basisproducten die dit recept betaalbaar houdt.

€ 3,61 voor 4 personen. Dus ongeveer € 0,90 per persoon.

Mij Hoe ik Oostenrijkse erbsensuppe klaarmaak?

Oostenrijkse Erbsensuppe is een gerecht dat me terugbrengt naar de eenvoudige, maar rijke smaken van de Alpen. De geur van zachtjes sudderende spliterwten in een hartige bouillon vult de keuken met een rustgevende warmte, iets wat je alleen ervaart als je deze soep al jaren maakt. Elke keer weer krijg ik het gevoel dat ik in de bergen ben, waar de frisse lucht en de eenvoudige, pure ingrediënten samenkomen in één kom vol comfort. Het geheim zit in de geduldige bereiding, waarbij de smaken tijd krijgen om zich volledig te ontwikkelen, zonder haast.

Als ik de soep maak, begin ik met het zorgvuldig uitzoeken van de ingrediënten. De erwten worden een nacht van tevoren geweekt, zodat ze hun zachtheid kunnen loslaten tijdens het koken. Terwijl de basis op het fornuis pruttelt, bak ik spek uit in een grote pan, wat die onmiskenbare diepe rooksmaak aan de soep toevoegt. De geur alleen al maakt dat ik ongeduldig naar het eindresultaat verlang. Maar ik weet dat ik geduld moet hebben, want het langzaam garen van de erwten is essentieel om de perfecte textuur en smaak te krijgen.

Als de soep eenmaal klaar is, laat ik haar altijd even staan. Dit is geen gerecht dat je direct serveert. Nee, het heeft tijd nodig om te rusten, zodat de smaken elkaar kunnen omarmen. Wanneer ik de soep uiteindelijk opschep, voeg ik vaak nog een scheutje azijn toe voor wat frisheid en misschien een takje verse marjolein. Elke lepel brengt die diepe, complexe smaken naar voren, met de erwten die als een soort zachte fondant op je tong smelten. Het is een gerecht dat me altijd verrast, hoe vaak ik het ook maak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept