Een brezel is een broodje in de vorm van een krakeling, dat vaak in Nederland een pretzel genoemd wordt. Het broodje, dat vaak halfzacht is, wordt bestrooid met grof zout. Daardoor krijgt de buitenkant een wat zoutige smaak.
Een geliefde broodvorm in landen als Oostenrijk en Duitsland, en dan niet alleen op bijvoorbeeld het Oktoberfest in München.
Een geliefde lekkernij voor kinderen. Maar natuurlijk ook voor volwassenen.
De Nederlandse benaming Pretzel is eigenlijk verkeerd, want hiermee wordt een snack bedoeld dat weliswaar dezelfde vorm en smaak heeft, maar veel kleiner is. Dit is meer een vervanging voor chips.
Deze brezels, wat in feite gewoon de naam broodje is, kun je heel simpel zelf maken.
Het is niet alleen een geschikt soort broodje voor de feestdagen, maar voor iedere bijzondere dag.
Recept Brezel
Materialen
- Oven
Ingrediënten
- 400 Hram Bloem
- 7 Gram Droge gist
- 1 Theelepel Suiker
- 1 Theelepel Bakpoeder
- 1 Theelepel Zout
- 250 Gram Warm water
- 1 Ei
- 1 Eetlepel Grof zeezout Je kunt echter ook gewoon zout gebruiken.
Instructies
- De oven voorverwarmen op 225 graden.
- Neem een grote kom of beslagkom en doe daarin de bloem, de suiker, de gist, het bakpoeder, en het zout.In het midden maak je een kuiltje waarin je het warme water schenkt.Kneed het deeg met de handen of met een geschikte keukenmachine totdat een glad maar stevig deeg is ontstaan.Verdeel het deeg nu in 10 gelijke delen.
- Uit ieder deel rol je een rolletje van ongeveer 40 centimeter lengte.Leg het eerste rolletje in een U-vorm, waarbij de uiteinden even lang zijn.Draai de uiteinden in een slag om elkaar heen, en duw de uiteinden vast in de bocht van het deegrolletje. Kijk eventueel naar bovenstaande foto voor een goed voorbeeld.Maak zo ook van de andere rolletjes een brezel.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de brezels hierop.
- Splits het ei in eiwit en dooier.Het eiwit hebben we verder niet nodig. Met de dooier bestrijk je de brezels. Strooi hierover het grove zeezout.
- Doe de bakplaat in de oven en bak de broodjes in ongeveer 15 minuten bruin.
Notities
Wat is het budget?
Voor dit eenvoudige broodgerecht heb je slechts basisingrediënten nodig: bloem, gist, water, zout en een beetje suiker. De bereiding bestaat uit het laten rijzen van het deeg, waarna het gevormd wordt en kort in een loogbad wordt gedompeld voordat het de oven in gaat. Dit zorgt voor de karakteristieke smaak en textuur. Omdat de ingrediënten goedkoop en alledaags zijn, kun je met minimale kosten een hartig baksel op tafel zetten. Perfect voor wie met een beperkt budget toch iets zelfgemaakt en ambachtelijks wil serveren.
€ 1,65 voor 10 broodjes. Dus ongeveer € 0,17 per broodjes.
Hoe ik Brezel klaarmaak?
Het woord alleen al roept bij mij beelden op van die glanzende, goudbruine, knapperige maar toch luchtige broodjes met hun kenmerkende vorm. Als ik brezel maak, dan begin ik met het zorgvuldig afwegen van de bloem. Ik weet dat een goede verhouding van ingrediënten essentieel is voor het perfecte deeg. De geur van gist die langzaam begint te werken, vermengd met de bloem, doet me altijd denken aan het ambacht dat al eeuwenlang wordt overgedragen.
Terwijl het deeg rijst, voelt het alsof er een bepaalde magie gebeurt in de keuken. Het deeg wordt elastischer, soepel onder mijn handen, klaar om vorm te krijgen. Maar het is pas bij het rollen en vormen van de karakteristieke lusvormige pretzel dat ik echt in mijn element ben. De kunst zit in de gelijkmatige verdeling van het deeg en de techniek om de vorm strak en symmetrisch te krijgen. Zodra de brezel in zijn klassieke vorm ligt, is het tijd voor het bad van natriumhydroxide, een stap die het broodje zijn unieke korst en smaak geeft.
Het bakken zelf is misschien wel het meest bevredigende moment. De lucht vult zich met de rijke geur van de bruine korst die langzaam vormt in de oven. Elke minuut lijkt een eeuwigheid te duren, totdat ik eindelijk die diep goudbruine kleur zie verschijnen. Als ik ze uit de oven haal en het zout eroverheen strooi, voel ik de anticipatie opbouwen. De buitenkant is krokant, de binnenkant zacht en luchtig, precies zoals het hoort. Brezels zijn voor mij meer dan alleen een snack; ze zijn een symbool van vakmanschap en perfectie, en elke hap brengt me weer terug naar de essentie van goed brood bakken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".