Een gevulde omelet is een hele simpele manier om eieren om te toveren tot een complete maaltijd. Het is een lekker gerecht dat niet veel hoeft te kosten.
En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.
In dit recept vullen we de eieren met onder andere aardappelen en erwten, maar er zijn veel meer vullingen mogelijk. Daarmee kun je met een beetje creativiteit erg lekkere gerechten mee op tafel zetten.
Ook moet je niet vergeten dat je ook met kruiden natuurlijk wat meer smaak kunt geven aan een gevulde omelet.
Overigens kun je nagenoeg alle groenten gebruiken voor de vulling, en ook de meeste fruitsoorten.
Recept gevulde omelet
Materialen
- Koekenpan
Ingrediënten
- 500 Gram Aardappelen
- 6 Eieren
- 1 Blik Erwten Uitlekgewicht ongeveer 450 gram.
- 100 Gram Salami In plakken.
- 3 Eetlepels Olijfolie
- 2 Uien
- 250 Gram Tomaten
- 50 Milliliter Melk
- 0,5 Theelepel Dragon Of tijm.
Instructies
- De aardappelen dun schillen en in blokjes snijden. Kook de blokjes in ongeveer 5 minuten.
- Klop de eieren met de melk en de dragon of tijm. Voeg eventueel wat zout toe.
- Maak de uien schoon en snij de uien fijn.
- Maak de tomaten schoon en verwijder de zaadjes. Snij de tomaten in kleine blokjes.
- De aardappelen afgieten. Laat de erwten uitlekken.
- Snij de plakken salami in reepjes of blokjes.
- De aardappelblokjes, de gesneden uien, de blokjes tomaat, de salami, en de erwten door het eimengsel mengen.
- Schenk het eimengsel voorzichtig in de pan, en verdeel de ingrediënten met een spatel nog een beetje over de pan. Niet dat aan de ene kant alleen ei zit, en aan de andere kant de vulling.
- De gevulde omelet op een laag vuur, met de deksel op de pan, ongeveer 15 minuten laten bakken. Ze je het vuur te hoog zal de omelet aanbranden.
- Na 15 minuten kun je de omelet in stukken snijden en opdienen.
Notities
Wat is het budget?
Met een paar basisingrediënten die je vaak al in huis hebt, zoals eieren, restjes groenten en een beetje kaas, zet je in een handomdraai een voedzame maaltijd op tafel. Het gebruik van restjes maakt dit gerecht bijzonder budgetvriendelijk en voorkomt voedselverspilling. Eieren zijn relatief goedkoop en leveren tegelijkertijd hoogwaardige eiwitten, wat ideaal is voor een vullende maaltijd. Door de vulling aan te passen op wat je nog in je koelkast hebt liggen, bespaar je kosten en haal je het maximale uit je ingrediënten. Perfect voor een snelle en voordelige maaltijd zonder in te leveren op smaak.
€ 4,56 voor 4 personen. Dus ongeveer € 1,14 per persoon.
Hoe ik Gevulde omelet klaarmaak?
Gevulde omelet is voor mij een culinaire verwennerij, een gerecht dat zowel simpel als verfijnd kan zijn, afhankelijk van de ingrediënten die ik kies. Als ik de eieren klop, zorg ik ervoor dat ze luchtig en gelijkmatig gemengd zijn, zonder te hard te slaan, zodat de omelet mooi licht blijft. Ik begin meestal met een royale hoeveelheid roomboter in de pan, die ik rustig laat smelten tot hij licht begint te bruisen en net een nootachtige geur afgeeft.
De vulling van de omelet varieert bij mij per dag en per stemming. Soms kies ik voor een klassiek mengsel van champignons, gesmoorde uien en een zachte, smeltende kaas zoals Gruyère. Andere keren ga ik voor iets luxer, zoals gerookte zalm en een vleugje dille, of ik vul de omelet met seizoensgroenten zoals spinazie en paprika, altijd met een beetje knoflook en verse kruiden om de smaken op te halen. De kunst zit hem in het balans vinden tussen de vulling en de textuur van de omelet zelf, zodat het een geheel wordt in plaats van een verzameling losse ingrediënten.
Het moment waarop ik de omelet dichtvouw, is altijd even spannend. De buitenkant moet mooi goudbruin zijn, maar de binnenkant nog licht romig en zacht. Een goed gevulde omelet heeft geen harde randen en is niet droog; hij moet als het ware smelten op de tong. Als de omelet dan op het bord ligt, is het een kunstwerk op zich, besprenkeld met wat versgehakte bieslook of een paar druppels truffelolie, afhankelijk van wat ik heb gekozen. Een simpele, maar verfijnde maaltijd die altijd smaakt naar meer, en perfect past bij zowel een uitgebreid ontbijt als een snelle lunch.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".