Doe de mix voor witbrood en de boter in een grote kom, en voeg ook het lauwwarme water toe.Kneed het deeg met de handen of met een mixer met deeghaken gedurende een minuut of 5 goed door, totdat een deeg is ontstaan dat mooi soepel is.Dek de kom met deeg met een schone theedoek af, en laat het deeg 15 minuten rijzen. Denk er om dat er geen tocht of koude lucht bij het deeg mag komen. De kamer of keuken moet op kamertemperatuur zijn.
Smelt de 15 gram boter langzaam in een steelpan, en voeg het kaneelpoeder toe. Meng goed met een garde.
Bestuif het werkblad met de bloem en rol het deeg uit tot een vierkante lap van ongeveer 1 centimeter dikte.
Verdeel nu de gesmolten boter over de lap deeg. Bijvoorbeeld met een kwast of mes. Strooi de basterdsuiker over de boter.
Rol de lap deeg op over de gehele lengte, en snij de rol in stukken. Je kunt er tussen de 10 en 12 kaneelbroodjes van snijden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de broodjes over het bakpapier. Laat de broodjes nog even gedurende 25 minuten rijzen op kamertemperatuur.Plaats de bakplaat in de oven en bak de broodjes ongeveer 25 minuten.
Notities
Trefwoord Kaneelbroodjes
Wat is het budget?
Voor een budgetvriendelijk gebak gebruik je eenvoudig te verkrijgen ingrediënten zoals bloem, gist, suiker en een vleugje kaneel. Het deeg maak je van basisproducten die vaak al in je voorraadkast liggen, wat zorgt voor lage kosten. Het geheim zit in het laten rijzen van het deeg om een luchtige structuur te krijgen zonder dure toevoegingen. Door met een eenvoudige vulling te werken en eventueel overgebleven restjes boter te gebruiken, creëer je een heerlijk baksel zonder dat je de bank hoeft te breken.
€ 2,57 voor 10 broodjes. Dus ongeveer € 0,26 per broodje.
Hoe ik Kaneelbroodjes klaarmaak?
Kaneelbroodjes. Alleen het woord al brengt een golf van geurige herinneringen terug. Het moment dat ik het deeg door mijn vingers laat glijden, voelt als een soort ritueel. Het is niet zomaar een deeg, het is luchtig, veerkrachtig en vol potentie. Terwijl ik de ingrediënten meng, voel ik de spanning in de lucht, het deeg dat langzaam zijn vorm krijgt, en de geur van kaneel die zich subtiel door de keuken verspreidt. Het is alsof ik het deeg langzaam tot leven breng, klaar om iets magisch te worden.
De eerste keer dat ik kaneelbroodjes maakte, was ik direct gegrepen door de precisie die nodig is. De gelaagdheid van de smaken, de balans tussen zoet en kruidig, en de wetenschap dat elke stap telt. Het is een spel van temperatuur, tijd en techniek. Als de boter precies goed in het deeg is gekneed, als de kaneel en suiker zich gelijkmatig hebben verspreid, dan weet ik dat het resultaat verbluffend zal zijn. Het moment dat ik het deeg oprol, is bijna ceremonieel. Elk laagje dat zich vormt, vertelt zijn eigen verhaal van warmte en zoetheid.
Als de kaneelbroodjes in de oven staan, is er niets meer te doen dan wachten. Maar dat wachten is precies wat de anticipatie opbouwt. De geur vult langzaam de keuken, en ik weet dat wat komt, elke verwachting zal overtreffen. De buitenkant wordt krokant, de binnenkant blijft zacht en luchtig. Zodra ik ze uit de oven haal, glanst de gekarameliseerde suiker verleidelijk. Het moeilijkste moment? Wachten tot ze voldoende afgekoeld zijn om van te genieten. Maar zodra ik die eerste hap neem, weet ik: dit is het waard. De perfecte kaneelbroodjes zijn niet zomaar een gerecht, het is een ervaring.
Geschreven door
Wilhelmus Hengstmengel
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".